2019 Júni 12 Demium Startup Casting

Korábban valamilyen megkeresés (talán Linkedin) formájában meghívtak, hogy jelentkezzek a Demium AllStartup event-jére, picit utánanéztem, de csak annyira néztem utána, hogy eldöntsem, érdemes lehet megnézni, jelentkeztem. Ma van valami ezzel kapcsolatos meetup az irodájukban.

Húú, hát ez durva, fogalmam sem volt, hogy ez erről fog szólni, de ez tulajdonképp egy casting volt, ahol a már (kb 300 jelentkező közül kiválasztott) 90 ember közül (minusz aki nem jön el…) 30 at kiválasztanak (több csoportban, mi 10-en voltunk) egy egész hétvégés programra, aminek a célja, hogy a legjobb 15-öt kiválasszák. Nekem úgy jött le, hogy ők egy startup gyár (idea stage incubator), azzal a bónusszal, hogy összerakják a megfelelő csapatot. Nagyon jó számaik vannak (sikeres startup / sikertelen). Olyan érzésem van, hogy velük kb. garantált a siker. Ők 15%-os alapítoként szállnak be. Szerintem a 15% rendben van (10% a normál inkubációs share, ők többet nyújtanak a 15 korrekt). Viszont full commitmentet várnak gyakorlatilag már péntek délután 1-től (ha beválogatnak). És utána is kb. 2-3 héten keresztül folyamatosan, meg aztán persze végig. És nem csak munkaidőben! Nyáron! Szeretném, de a családdal nem biztos, hogy ezt össze lehet egyeztetni….
Presentation, majd rövid bemutatkozások, itt vagy mindenki nagypályás, vagy sokan hype-olnak, de kb. kissebbségi komplexusom lesz, ahogy a többiek bemutatkoznak. Én tolom az őszíntét és nem próbálom eladni magam senkinek. Az egyik srác nekem nagyon érdekes (Kristóf), éttermes business-ben sikeres, vele érdemes lesz beszélni a MyCoon-ról. Még egy embedded dev sráccal ismerkedtem meg (Máté), aki nagyon sok érdekes projekten van már túl, most éppen két állás között van, a legútóbbi pozijában megszívatták.
Bemutatkozás után 3 csapatba szerveztek minket ülőhely alapján és egy már sikeres startupról kellett prezentációt tartanunk az alábbi kérdésekre válaszolva:

  • What problem do they solve?
  • What is their solution?
  • Who is their target?
  • Sales channels
  • How do they monetise?
  • Possible KPI’s

Prezentáció 5 perc, felkészülési idő 15 perc. Mi a Crunchbase-t kaptuk. Picit furán éreztem magam a felkészülés alatt, úgy éreztem, hogy a többiek vagy nem a kérdésekre keresik a választ, vagy ha igen, akkor a válasz nekem nem tetszik. Pl: What problem do they solve? Erre az volt a többiek konszenzusa, hogy “Provide credible information” – Szerintem ez így nem válasz, az is credible information pl, hogy hány lóerős az autóm, de nincs sok köze a crunchbase-hez. A harmadik srác felajánlja, hogy ő prezentál (foglalkozott szinészkedéssel is), erre csak igent lehet mondani (bármi más csak rontaná az output minőségét), akkor neki kell összeszedni minél jobb válaszokat. Eleinte keveset beszélek, egy 3 x 5 perces időzítést állítok a telón, hogy az idővel tisztában legyünk. A többi kérdésnél már jobban működik a team, szerintem értékelhető válaszok születnek. Kb félidőben beugrik, hogy hátha lehet találni egy a chrunchbase-re kidolgozott business model canvast, és bingó, megvan! Ebben struktúráltan benne van kb. minden amire szükségünk van. Szépen szemezgetnek a többiek is belőle. Végül lemegy a prezentáció, én nem szólalok megy egyszer sem, volt még egy rakás ötletem, de az összképen csak rontott volna, ha az elfogadott prezentátor mellett még elkezdem bedobálni a 2 centjeimet. Viszont miért hívnának be következő körre, szinte nem is hallottak beszélni? Hacsak nem figyelték nagyon alaposan, hogy hogy zajlik a felkészülés (ami nekem nem tűnt fel), akkor ez nekem most bukó. Egyébként nem is tudom, hogy akarnám-e, Kata tegnap szervezte át az életét, hogy tudjunk menni a Balatonra, ami azonnal ugrik, ha a hétvégi szeánszon résztveszek… És utána a többi? Kisköre, amit 100 éve leszerveztünk szintén ugrik…

Első nap a TechnoFood irodában… WOW mennyire nosztalgikus, és mennyire megható. Kisgyerekként rengeteget voltam itt apuval. Akkor nagyon menőnek tűnt, amit csináltak: nagy gépeket terveztek nagy tervezőállványokon hatalmas papírokon vonalzókkal, amiket meg is építettek utána. Az iródában mindenhol relikviák, papírok, alkatrészek, piás üvegek, szabadalmak a falon, nevetés, egymás ugratása. Atom menő! Az elmúlt 15 évben biztos nem voltam itt, azóta nyugdíjas korba lépett a banda, nincs is itt senki (pont amire szükségem van, hogy haladni tudjak), picit olyan érzésem van, mint amikor Tutankhamun fáraó sírját először nyitották ki… Itt semmi nem változott, pont most nézzük a Csernobil sorozatot, simán mehetne ez az iroda a sorozatba, egy ilyenben tervezhették az RBMK atomerőművek gépészetét is…
Eszembe jut, hogyha nem lesz működő saját cégem, akkor az én fiaimnak nem lesz ilyen élménye, márpedig ezt meg akarom adni nekik!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *